5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για την γράμμωση του μυϊκού σας συστήματος1) Προσέξτε τη διατροφή σας.
Η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην γράμμωση του μυϊκού συστήματος. Διατροφές με υψηλή περιεκτικότητα πρωτεϊνών και βιταμινών βοηθούν στην καύση λίπους και στην αύξηση ¨καθαρού¨ μυϊκού ιστού. Επίσης, σημαντική είναι η συνολική κατανάλωση θερμίδων ημερησίως, αριθμός που εξαρτάται από την σωματική διάπλαση, την ηλικία και το είδος της προπόνησης (συχνότητα, ένταση) του ασκούμενου. Υπόψη, ότι η μέση ημερήσια θερμιδική κατανάλωση δεν είναι ίδια για όλα τα άτομα συγκεκριμένης ηλικίας, ύψους, βάρους και φύλου. Ο σωστός αριθμός μπορεί να υπολογιστεί από τον διατροφολόγο σας.
2) Πίνετε πολύ νερό!
Το μυϊκό μας σύστημα χρειάζεται τις καθαρτικές ιδιότητες του νερού για να αναπλάθει, γι’ αυτό θα πρέπει να καταναλώνουμε τουλάχιστον 4 λίτρα ημερησίως. Όταν, δε, γυμναζόμαστε καθημερινά, θα πρέπει να καταναλώνουμε 2 λίτρα περισσότερο από το κανονικό. Το νερό βοηθάει επίσης στην σωστή ενυδάτωση των μυών κατά τη διάρκεια της προπόνησης προς αποφυγή τραυματισμών και αποβολή των τοξίνων.
3) Ξεκουραστείτε!
Κάνοντας προπόνηση καθημερινά με μεγάλη ένταση θα οδηγήσει στην μυϊκή κόπωση, Μη ανάνηψη του οργανισμού και κακή ανάπλαση του μυϊκού ιστού. Η σωστή κατανομή των προπονήσεων μέσα στην εβδομάδα σε συνδυασμό με την κατάλληλη ένταση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην μυϊκή ξεκούραση και ανάπλαση.
4) Πολλά ή λίγα κιλά; Πολλές ή λίγες επαναλήψεις;
Όλοι έχουμε ακούσει ότι κάνοντας πολλές επαναλήψεις με λίγα κιλά πετυχαίνουμε γράμμωση στο μυϊκό μας σύστημα. Αυτή δεν είναι όμως απαραίτητα η συνταγή για όλους. Κάποιοι σωματότυποι ανταποκρίνονται και κάποιοι όχι σ’ αυτό το είδος της προπόνησης. Ο στόχος όλων θα πρέπει να είναι η σωστή εκτέλεση των ασκήσεων. Αυτό θα αποδώσει πολύ περισσότερο από το να κάνετε πολλές επαναλήψεις με λάθος τρόπο.
5) Ποικιλία στην αερόβια άσκηση.
Είναι γνωστό ότι με την αερόβια άσκηση πετυχαίνουμε την καύση λίπους που περιβάλλει τους μυς μας με αποτέλεσμα να γίνεται πιο ευδιάκριτο (γραμμωμένο) το μυϊκό μας σύστημα. Παρ’ όλα αυτά, επιλέγοντας το ίδιο μηχάνημα (πχ διάδρομο) κάθε φορά που κάνουμε αερόβια άσκηση, θα έχει ως αποτέλεσμα την σταδιακή μείωση του ρυθμού καύσης λίπους. Γι’ αυτό συνιστούμε να αλλάζετε περιοδικά μηχανήματα (πχ ελλειπτικό, ποδήλατο), επιφάνεια που τρέχετε ή περπατάτε (ταρτάν, χόρτο) και δραστηριότητα (aerobics, tae-bo, τέννις, μπάσκετ, ποδόσφαιρο, κ.α.)
#

No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *